Verkeersvoorschriften België

Maximumsnelheid

Binnen de bebouwde kom

​Binnen de bebouwde kom ​50 km/uur
​Voertuigen boven de 7,5 ton met gevaarlijke stoffen klasse 1 ​40 km/uur

Buiten de bebouwde kom

Vrachtauto’s tot en met 7,5 ton
Op autosnelwegen en vierbaanswegen 90 km/uur
Op vierbaanswegen 90 km/uur
Op overige wegen 70 km/uur
Vrachtauto’s groter dan 7,5 ton
Op autosnelwegen 90 km/uur
Op vierbaanswegen 90 km/uur
Op overige wegen 60 km/uur
Trekker-opleggercombinaties groter dan 7,5 ton
Op autosnelwegen 90 km/uur
Op vierbaanswegen 90 km/uur
Op overige wegen 60 km/uur
Vrachtauto-aanhangwagencombinaties groter dan 7,5 ton
Op autosnelwegen 90 km/uur
Op vierbaanswegen 90 km/uur
Op overige wegen 60 km/uur
Voertuigen groter dan 7,5 ton met gevaarlijke stoffen
Op autosnelwegen 90 km/uur
Op vierbaanswegen 90 km/uur
Op overige wegen 60 km/uur
Voertuigen groter dan 7,5 ton met gevaarlijke stoffen klasse 1
Op autosnelwegen 85 km/uur
Op vierbaanswegen 70 km/uur
Op overige wegen 60 km/uur

Minimumsnelheid op autosnelwegen en vierbaanswegen: 70 km/uur, tenzij op verkeersborden een lagere snelheid wordt aangegeven.

Bijzondere regels

  • ​Op sommige weggedeeltes geldt een verbod op gebruik van de cruise control, met name op filegevoelige plaatsen of bij wegwerkzaamheden. Het begin of einde van dit verbod wordt door borden aangegeven.
  • Chauffeurs dienen een veiligheidshesje in het voertuig te hebben en dit al aan te hebben bij het verlaten van het voertuig langs de auto(snel)weg.
  • In België is een snelheidssticker van 60 km/uur verplicht op rechterzijde van de achterkant van het voertuig.
  • Afstand houden is verplicht op bruggen en wegen buiten de bebouwde kom. Bestuurders van voertuigen van >7,5 ton houden 15 meter afstand op bruggen. Op wegen buiten de bebouwde kom houden bestuurders van voertuigen van >7,5 ton of langer dan 7 meter,50 meter afstand.
  • Voertuigen met een toegestaan totaalgewicht van meer dan 3,5 ton mogen niet inhalen op wegen met twee rijstroken in dezelfde richting. Landbouwvoertuigen mogen bij wijze van uitzondering ingehaald worden. Het inhaalverbod geldt niet op snelwegen met drie of meer rijstroken in dezelfde richting (het is evenwel verboden gebruik te maken van de derde of verdere rijstrook). Het inhaalverbod kan plaatselijk zijn opgeheven. Dit wordt ter plekke aangegeven door een rechthoekig blauw bord, met eventueel een onderbord.
  • Het is voor voertuigen met een ttg van meer dan 7,5 ton verboden om langer dan acht uur aangesloten binnen de bebouwde kom te parkeren, behalve in parkeerzones die met een verkeersbord zijn aangegeven.
  • Motorvoertuigen dienen te zijn voorzien van een brandblusser. Deze verplichting geldt alleen voor voertuigen met een Belgisch kenteken.

Aparte voorschriften bij weersomstandigheden

  • Bij neerslag mag niet worden ingehaald door voertuigen met een ttg van meer dan 7,5 ton op autosnelwegen en wegen met tenminste vier rijstroken. Inhaalverboden staan aangegeven met borden, maar ook staat aangegeven wanneer er wel ingehaald mag worden.
  • Sneeuwkettingen mogen in België gebruikt worden op besneeuwde wegen. Het is niet verplicht om sneeuwkettingen aan boord van het voertuig te hebben. Het gebruik van spijkerbanden is niet toegestaan. Winterbanden dienen een profiel te hebben van tenminste 1,6 mm. Winterbanden zijn niet verplicht.